torsdag 9. september 2010

Arbeidskrav I: Gjør greie for barn og unges mediebruk

Mediebruk blant barn og unge
I 2004 vokste norske barn opp med tilnærmet 100 prosent tilgang til internett, PC/data, TV-spill og mobiltelefoner. (Endestad:2004) Selv om jeg ikke har noen tall som tilsier hvordan det er i 2010, vil jeg anta at tilgangen på medier blant barn er tilsvarende i dag


For de fleste barn er media en selvfølge, nettopp fordi de har alltid hatt tilgang. Barna i dag surfer på nettet, sender sms, spiller TV-spill, ser på TV, chatter med venner eller laster ned musikk. Og gjerne flere ting på en gang. I hvilken grad hvert enkelt barn benytter seg av de ulike mediene varierer jo, noen er mer ekstreme enn andre.


I rapporten "En digital barndom" av Tor Endestad er hensikten å generere kunnskap for å synliggjøre hvordan barn og unge i alderen 7-12 år berøres av den teknologiske utviklingen og dens konsekvenser for barndom og oppvekst.


Ser man på internettbruk blant barn og unge varierer det i forhold til alder.
Andel barn som bruker PC hjemme i prosent (Endestad:2004):

                                     Klassetrinn                                       Kjønn
                                     2. klasse 5. klasse 6. klasse 7. klasse Gutt Jente
Aldri eller nesten aldri      16          18           15            11       11       19
1 til 3 dager per måned     24          13          17              9        14      18
En dag i uken                      28          16           21            20      19      24
Flere dager i uken              28          38          36           40      41       30
Hver dag eller 
nesten hver dag                 4             15            12             21        16       9

Bruken av "barn" i mediesammenheng er lite presis, nettopp fordi en 7-åring og en 12-åring bruker mediene på ulike måter. 7 år gamle barn chatter ikke like mye som tenåringer. Det skyldes gjerne skriveferdigheter og at det er dels store sosiale forskjeller til barn på 7 år og ungdommer på 12 år. Det er derfor viktig å presisere aldersgrupper og individuelle forskjeller mellom barn.

Nyere undersøkelser fra Medietilsynet(2010) viser at:
- 8 % fra 9- 16 år har tilgang til PC og internett og 90 % har mobiltelefon
- Barn bruker først og fremt nettet hjemme (84 %) og på skolen (41 %)
- Nettet brukes til underholdning, lekser og til å holde kontakt med venner og kjente.
- Barn i alderen fra 13- 16 år deltar i nettsamfunn.


Oppsummering av barnas mediebruk
I en rapport utført i forbindelse med prosjektet "En digital barndom", kartlegges mediebruket til barn i alderen 7-12 år, gjennom en undersøkelse hvor 1112 barn fra seks skoler i Oslo har deltatt. Hovedfunnene i rapporten viser at barna som deltok i undersøkelsen brukte medieteknologien på svært ulike måter. Barna ble dermed delt inn i fire ulike bruksgrupper.


- 40% av barna er uinteresserte, ved at de benytter seg svært lite av medieteknologien. Majoriteten i denne gruppen er jenter.


- 25% av barna er underholdningorienterte brukere, her legges hovedvekten på TV-spill.


- 12% er teknologiorienterte brukere. Det vil si at de er høykompetente mediebrukere som driver med kreative aktiviteter som å lage programmer, nettsider etc.


- 23% er nytteorienterte. Disse benytter medieteknologien som et verktøy. Gjerne til skolearbeid, chatting, e-post og samler informasjon. 


For å forstå barnas mediebruk er det en rekke forutsetninger som må utforskes. Først og fremst er det viktig å se på hvor de møter teknologien. Om det er hjemme, på skolen, hos en venn, i stua eller på eget rom. Å ha datamaskin hjemme eller på skolen sier lite om bruket. (Endestad:2004)


For oss som er vokst opp uten mobiltelefon og internett, er det gjerne ekstra fascinerende å se hvor digital dagens barndom er blitt. Hvis man ser på tilgjengeligheten dagens barn har, kan man jo lure på hvordan denne digitale barndommen preger barnas liv. Dette vil også bli en utfordring for oss, fremtidens lærere, å holde følge med medieutviklingen og barnas mediebruk.


Kilder:


Endestad, Tor (2004) "En digital barndom" http://www.nova.no/asset/274/2/274_2.pdf


Redd Barna (oppdatert 29.03.2010) http://nettvett.reddbarna.no/?nid=1785




1 kommentar:

  1. Godt skrevet Anne, jeg ser for at det kommer bare til å bli yngre barn som sitter med egen pc mobiltelefon osv fremover. Barn er selvsagt mer medievandt enn oss, de vokser opp med det på en annen måte. Nå er det vanlig med rask internett, mobiltelefoner man kan surfe på osv. Det er blitt en trend å bruke flere medier på en gang og det kjenner man seg godt igjen i, der man sitter å glor på tv med laptoppen i fanget.

    SvarSlett